Historie van Vermeulen Steenbergen

Vermeulen Steenbergen startte in 1877 als boekdrukkerij en werd in 1881 uitgebreid met een uitgeverij en een kantoorvakhandel. De uitgeverij zorgde voor het eerste lokale nieuwsmedium in regio Steenbergen: Steenbergse Courant. In de afgelopen ruim 140 jaar ontwikkelde Vermeulen Steenbergen zich van stoomboekdrukkerij en elektrische drukkerij naar offset- en digitaaldrukkerij en via het ambachtelijke handzetten, machinezetten en fotozetten naar digitaal vormgever.

Vijf generaties Vermeulen

In 1877 belandde ondernemer P.A. Vermeulen in Steenbergen, na opleidingen in Duitsland en België. Hij had een duidelijk een doel voor ogen: het oprichten van een onderneming die het vertrouwen zou winnen van een brede klantenkring. De aanvankelijke boekdrukkerij werd al vrij snel uitgebreid met een uitgeverij en een kantoorvakhandel.

Lag het accent bij de oprichter op het opstarten van het bedrijf, zijn zoon J.A. Vermeulen richtte zich door de invloed van de industriële revolutie op mechanisatie van de productie. De eerste Steenbergse stoomdrukkerij werd een feit. Handarbeid werd meer en meer vervangen door machinale bewerking.

De derde generatie,  P.J. Vermeulen, zette deze mechanisatietrend voort en introduceerde het machinaal loodzetten. Ook de drukpersen werden vervangen door moderne Heidelbergers. Daarnaast stak hij veel energie in het uitbouwen van de bedrijfsonderdelen Courant en kantoorvakhandel. Drie van zijn zoons – inmiddels de vierde generatie – zorgden voor specialisatie. Twee van hen richtten zich volledig op de kantoorvakhandel. De derde zoon, Peter, nam de drukkerij en uitgeverij over.

Onder het bewind van Peter is Vermeulen Steenbergen verplaatst naar de huidige, ruimere locatie: Molenweg 44 in Steenbergen. In het nieuwe pand breidde de organisatie verder uit naar een grotere  ontwerpstudio, terwijl het productiebedrijf transformeerde tot full color offset- en digitaaldrukkerij.

Inmiddels is de vijfde generatie Vermeulen toegetreden: Thiemen. Zijn bedrijfskundige achtergrond met specialisatie strategie completeert de reclame- en communicatie-expertise van Vermeulen Steenbergen. Onderscheidend daarbij is de eerste fase van Vermeulen SCOPE. Daarnaast is het dienstenpakket verbreed richting het gehele communicatiespectrum, van productie van drukwerk en buitenreclame tot ontwikkeling van digitale toepassingen.